Icoane pictate pe lemn

"Icoana" inseamna pur si simplu "imagine". Termenul se refera, in acest context, la imaginile sacre, in special la cele create, de-a lungul timpului, in traditia crestin-ortodoxa. Aceste imagini traditionale au fost venerate ca echivalent, in arta sacra, al autoritatii Sfantei Scripturi, si ca o expresie vizuala a cuvantului lui Dumnezeu. Unele dintre aceste icoane au reputatia de a savarsi minuni de vindecare. Orice biserica ortodoxa este impodobita cu un perete de altar, acoperit cu icoane, numit iconostas.

Cateva caracteristici ale icoanelor pictate pe lemn:

Icoanele expuse in casele crestinilor. Un bun ortodox va include in amenajarea casei sale un "colt frumos", in care icoanele sunt expuse pe un perete sau pe un raft special. Icoane mici pot functiona ca obiecte de meditatie si pot fi insotite de carti de rugaciune. O icoana este mai mult decat arta sacra, si reprezinta relatia activa cu divinitatea.

Interesul pentru iconografie. Icoanele sunt puternic inradacinate in arta clasica, greaca si romana. Ele au fost create in timpul Imperiului Bizantin (330-1453) si a perioadelor culturale ce i-au urmat. In ultimii ani, iconografia a capatat un interes sporit si a inceput sa atraga tot mai multi practicanti. Aceasta disciplina continua sa evolueze ca o forma de arta vie.

Reprezentarile iconografice. Exista numeroase stiluri iconografice, cele mai cunoscute fiind: stilul grecesc, cel rus, sau cel etiopian. Cele mai multe exemple istorice sunt date de picturile pe lemn in tempera, dar si de mozaicuri, fresce, broderii, tapiserii sau metale pretioase. Reprezentarile cele mai cunoscute din traditia crestina ortodoxa, includ portrete ale lui Hristos, ale Sfintei Maria si a pruncului Iisus, ale ingerilor, sfintilor, apostolilor si proorocilor. Alte tipuri de icoane infatiseaza scene de grup traditionale, ilustratii ale povestirilor biblice si ale vietilor sfintilor, sau reprezinta zile speciale din calendarul bisericesc.

Cum se realizeaza o icoana? In iconografie, sunt aplicate o serie de reguli si conventii artistice. Desenul de baza este proportionat si structurat geometric. Apoi, sunt definite, intr-un mod cat mai clar, zonele de culoare. Sunt realizate apoi chipurile personajelor, umbrele, sprancenele arcuite, nasul lung si drept, gura inchisa, iar bratele stilizate cu gratie. Sunt accentuate fruntea, care reprezinta resedinta intelectului si sternul, care este poarta de acces catre inima. Ochii si cel putin o ureche trebuie sa ramana intotdeauna vizibile, pentru a permite persoanei sfinte sa vada si sa auda credinciosul ce o priveste. Din respect pentru porunca impotriva chipurilor cioplite, icoanele ortodoxe evita efectele puternic tridimensionale.

Starea de binecuvantare inspirata de imaginile icoanelor. Imaginea este atat una schematica, cat si reprezentationala, plutind pe o mare de filosofie, teologie, si matematica. Faldurile vesmintelor converg sau sunt directionate in forma de spirala in punctele de interes; buclele de par se contopesc cu valurile de energie ale sfintilor, iar straturile de culoare, din ce in ce mai luminoase, simbolizeaza diversele nivele de constiinta. Lumina vine in principal din interiorul compozitiei, icoane fiind astfel "ferestre in cer", cu scopul de a face invizibilul vizibil. Sfintii sunt prezentati intr-o stare binecuvantata, saturata cu lumina aurie, proiectand astfel o prezenta psihologica intensa.

Icoana pictata pe lemn poate fi cadoul perfect pentru cei dragi sau un cadou de suflet pentru casa ta. Atelierul de pictura Ramian.ro executa la comanda icoane pictate pe lemn, in maxim 3-10 zile, in functie de complexitate!