Consolidarea unei case, mai ieftina decat construirea de la zero

Pentru a pune la adapost o locuinta mai veche de pericolul unor miscari seismice puternice, dar si pentru a face o economie considerabila in privinta investitiilor intr-o proprietate, multa lumea apeleaza la consolidarea unei case in locul construirii uneia de la zero. Avand in vedere ca pret consolidare casa este mai mic decat pretul ridicarii unei locuinte noi, nu e de mirare ca numarul lucrarilor de acest fel creste de la an la an si devin din ce in ce mai profitabile.

Cel mai des invocat motiv pentru o lucrare de consolidare facuta de profesionisti e cel legat de hazardul seismic si de posibilitatea ca intr-un viitor nu foarte indepartat o miscare mai puternica subcrustala sa puna la pamant o locuinta la care s-a muncit ani intregi. Pe langa reducerea riscului seismic, consolidarea locuintelor creste si durata de viata a constructiei cu pana la 50 de ani. In privinta pret consolidare casa, acesta variaza, situandu-se undeva la 200 euro pe metru patrat, depinzand mult si de zona si clasa de risc seismic a acesteia, dar si de bugetul alocat de fiecare proprietar in parte pentru intretinerea casei. Costul final al consolidarii depinde de tipul materialelor alese, de felul in care e construita fundatia, cum arata peretii si structura de rezistenta a cladirii care urmeaza a fi consolidata.

Daca se folosesc materiale compozite si exista mai multe etaje, cu avarii de natura destul de grava, atunci costul consolidarii poate ajunge si la 600 de euro pe metru patrat. Pentru cazurile in care se utilizeaza metoda clasica de consolidare, costurile per lucrare pot ajunge si la 700-1.000 de euro pe metru patrat construit. Diferenta de pret este data de manopera mai ieftina in cazul consolidarii cu materiale compozite, dar si de aplicarea unor tehnici moderne cu fibre de carbon sau de sticla.