Ciudatenii despre stelele de mare

Nu sunt intotdeauna in forma de stea. Desi numele vine de la forma lor deosebita, in forma de stea, stelele de mare nu pastreaza aceasta constanta si pot aparea sub diverse alte forme. Stelele de mare pot fi sub forma unui soare sau a unei flori, sunt enorme, au la baza tot un fel de stea insa razele se intind mai mult si se unesc la un moment dat spre baza. Cele mai mari stele de mare din Pacificul de Nord-Vest masoara pana la un metru latime si pot cantari pana la 5 kg, cele mai spectaculoase avand pana la 20 de brate.

Stelele de mare sunt mai active decat multe alte specii asemanatoare si sunt in stare sa strabata distante considerabile in ciuda marimii lor nu prea mari. Pot chiar zdrobi moluste si carapacele crustaceelor. Desi sunt un pic greoaie, stele de mare sub forma de floarea soarelui nu lasa nicio sansa prazii si reusesc sa o prinda imediat. Desi sunt de gasit in apele reci, ele au culori tropicale si formeaza grupuri mari in zonele unde gasesc hrana din abundenta. Fara sange, fara creiere, fara probleme. Stelele de mare sunt niste animale complexe si stranii, insa corpurile lor sunt primitive. Cu toate ca au un stomac foarte flexibil si adaptabil rapid oricarui tip de hrana care intra in el, o piele foarte bine dezvoltata, stelele de mare nu au creiere si nu au nicio picatura de sange. In lipsa unui lichid vital care sa le asigure viata, stelele de mare supravietuiesc totusi prin pomparea apei de mare prin organismul lor pentru a-si lua nutrienti, oxigen si alte fluide necesare supravietuirii. Apa de mare ajunge sa treaca prin tot organismul lor gratie unui sistem special adaptat vietii subacvatice. In tot corpul lor intalnim vase pline de apa de mare, care se misca prin niste corpusculi si sisteme in spirala.

Muschii si glandele limfatice regleaza chimia apei de mare si o ajuta sa se miste prin tot organismul cu ajutorul unor efecte pur mecanice. Totul merge ca la carte chiar si in lipsa sangelui. Desi s-au facut numeroase cercetari, inca nu se stie clar de ce si cum s-a ajuns sa functioneze un organism fara pic de sange. Explorarea corpului stelelor de mare ramane unui dintre cele mai interesante subiecte legate de biologie de pe planeta.